Ana Sayfa Yap | Sık Kullanılanlara Ekle  |  İletişim    

 ANA SAYFA              HAKKIMIZDA              HİZMETLERİMİZ              İSTANBUL YMM ODASI               TÜRMOB               İLETİŞİM

 
 
MENÜ
  ANA SAYFA
  HAKKIMIZDA
  HİZMETLERİMİZ
  DUYURULAR
  SİRKÜLER
  SEMİNERLERİMİZ
  GÜNCEL MEVZUAT
  SPK MEVZUATI
  KOSGEB MEVZUATI
  DIŞ TİCARET MEVZUATI
  TEŞVİK MEVZUATI
  İÇ KONTROL
  MUHASEBE STANDARTLARI
  TİCARET SİCİL GAZETESİ
  BASEL II
  EKONOMİ HABERLERİ
  PARTNERLERİMİZ
  İLETİŞİM FORMU
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
» Amortisman Sınırı
»
Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
»
Emlak Vergisi Oranları
»
Fatura Düzenleme Sınırı
»
Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
»
Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
»
Yıllık Ücretli İzinler


DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN
 
 
 
MUHASEBE STANDARTLARI
» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ....

DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN
 
 
 
RESMİ GAZETE
 

 DUYURULAR

DİJİTAL HİZMET VERGİSİ KANUNU VE BAZI VERGİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİF

                                                                                                                   Emsal ÖZCAN

                                                                                                                              Yeminli Mali Müşavir

24.10.2019 tarihinde TBMM’ne sunulan kanun teklifi ile Dijital Hizmet Vergisi Kanunu Ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılması istenmiş olup aşağıdaki değişiklikler önerilmiştir. Yasaya göre; Dijital hizmet vergisi getiriliyor, Dijital ortamdan faydalanarak Gelir İdaresi tebligat vs işlemlerini yapabilecek, Kambiyo muameleleri vergisi binde birden binde ikiye çıkarılıyor, Gelir Vergisi Oranları değiştiriliyor, Serbest Meslek kazancı istisnası tutarı değiştiriliyor, Binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 4.000 TL’ye kadarlık kısmı ile binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 115.000 TL’ye kadarlık kısmı gider olarak yazılabilecek, Vergi İndirimindeki bazı aksaklıklar gideriliyor, Sporculara yapılan ödemelerde tevkifat oranı değiştiriliyor, Sahte fatura düzenleyenlerin Mükellefiyet kaydının analiz ve değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak terkini edilmesi için vergi idaresine yetki veriliyor, İzaha davet sistemine yeni ilaveler getiriliyor, dava safhasındaki vergiler için Kanun yolundan vazgeçme sistemi getiriliyor, taşınmazların devir ve iktisabında Kayıtlı Değer, Emlâk Vergisi Değeri mukayesesi getiriliyor, Değerli Konut Vergisi uygulaması getiriliyor ve Kurumlar Vergisi ve Geçici Vergi Oranı düşürülüyor.

1.Dijital Hizmet Vergisi getiriliyor

Türkiye’de sunulan aşağıdaki hizmetlerden elde edilen hasılat, dijital hizmet vergisine tabidir.

Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler, Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri ve yukarıda sayılan hizmetlere yönelik dijital ortamda verilen aracılık hizmetleri de dijital hizmet vergisine tabidir.

Dijital hizmet vergisi oranı %7,5’dir.Dijital hizmet vergisi, matraha oranın uygulanması suretiyle hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan vergiden herhangi bir indirim yapılmaz.

Dijital hizmet vergisinde vergilendirme dönemi, takvim yılının birer aylık dönemleridir. Dijital hizmet vergisi, mükellefin beyanı üzerine tarh olunur.

2.Dijital ortamdan faydalanarak Gelir İdaresi tebligat vs işlemlerini yapabilecek

213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergilere ilişkin beyanname verme ve ödeme yükümlülüklerini süresinde yerine getirmeyen bu Kanun kapsamındaki dijital hizmet sağlayıcılarına veya Türkiye’deki yetkili temsilcisine, bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için dijital işlem vergisini tarha yetkili vergi dairesi tarafından internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler kullanılarak 213 sayılı Kanunda sayılan tebligat yöntemleri, elektronik posta veya diğer tüm iletişim araçları ile ihtarda bulunulabilir ve bu durum Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde ilan edilir.

3.Kambiyo muameleleri vergisi binde birden binde ikiye çıkarılıyor.

 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 33’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “binde biridir” ibaresi “binde ikisidir” şeklinde değiştiriliyor. Kanun maddesinin yeni şekli aşağıdaki gibi olacaktır.

“Nispet:

Madde 33- Banka ve sigorta muameleleri vergisinin nispeti %15'tir. Kambiyo muamelelerinde nispet matrahın binde ikisidir.”

4.Gelir Vergisi Oranları değiştiriliyor.

MADDE 9- 193 sayılı Kanunun 103’üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Esas Tarife

Madde 103- (1) Gelir vergisine tabi gelirler; 18.000 TL'ye kadar

 % 15

 

 40.000 TL'nin 18.000 TL'si için 2.700 TL, fazlası

 % 20

 

 98.000 TL'nin 40.000 TL'si için 7.100 TL, (ücret gelirlerinde 148.000 TL'nin 40.000 TL'si için 7.100 TL), fazlası

 % 27

 

 500.000 TL'nin 98.000 TL'si için 22.760 TL, (ücret gelirlerinde 500.000 TL'nin 148.000 TL'si için 36.260 TL), fazlası

 % 35

 

 750.000 TL'nin 500.000 TL'si için 163.460 TL, (ücret gelirlerinde 750.000 TL'nin 500.000 TL'si için 159.460 TL), fazlası

 



                                       

 

EMSAL Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Ltd. Şti.
Adres:     Mahmutbey Merkez Mah. Taşocağı Cad. No:3 Ağaoğlu MyOffice 212 Kat:10 D:173 Bağcılar / İSTANBUL
Tel:           0212 - 571 10 10
Faks:        0212 - 466 10 19

E-Posta: info@emsalymm.com.tr

 



Her hakkı saklıdır. 2011 www.emsalymm.com.tr

Web Tasarım: 
www.MuhasebeTR.com